Az utóbbi pár évben rengeteg fejlődésen mentek át az okostelefonok, azonban az akkumulátorok ezt nem követték. Ma is egy nap után – ha kevésbé használjuk, akkor két napon belül – fel kell tölteni. Sajnos pár év használat után az akkumulátorok kapacitása jelentősen csökken. Ha nem cseréljük pl. iPhone-unkat mindig a legújabb típusra, akkor bizony nem ússzuk meg az akkumulátor cseréjét.

Különféle módokon tölthetjük készülékünket, és ezzel befolyásolhatjuk az akkumulátor élettartamát.

Micro usb kábel

A töltéshez általában szükségünk van egy micro usb töltőkábelre, de nem mindegy, hogy milyenre. A különféle okostelefonokhoz eltérőkábeleket kell csatlakoztatnunk. Első pillantásra nem látunk túl nagy különbséget, azonban a belsejük jelentősen eltér egymástól. Vannak olyan kábelek, melyek lassan töltenek, míg mások akár még a gyárinál is gyorsabb töltést biztosítanak. Szabványokban rögzítik a micro usb töltőkábel funkcióját és sebességét is, a típusok pedig magának a csatlakozónak az alakját rögzítik.

Hálózati USB-C, Type-C töltő

Újabban az usb c töltő-t favorizálják, mert ez a fajta csatlakozó dugó szimmetrikus, ezért sokkal könnyebb, egyszerűbb a használata – nem lehet rosszul bedugni. Ez egyébként az Apple újítása, melynek igazán gyors a sebessége, akár 10 Gb/s is lehet.

További előnye, hogy kétirányú töltést tesz lehetővé, ami azt jelenti, hogy egyszerre fogadni is tudja a töltést, de ugyanakkor töltőként funkcionálhat egy másik eszköz részére. Az USB Type-C csatlakozók kompakt mérettel rendelkeznek.

Van, aki ragaszkodik a már megszokott, régi töltőjéhez – ők használhatnak egy átalakítót, de érdemesebb minél előbb megszokni az usb-C-t.

Powerbank

Ma már alap, hogy minden táskában ott lapuljon egy feltöltött powerbank, így mindig van mihez nyúlni, ha lemerül valamelyik készülékünk, és nincs áramforrás elérhető közelségben, például azért, mert épp a buszon ülünk, vagy az erdőben túrázunk. A powerbank tulajdonképpen egy külső áramforrás, mellyel a megfelelő csatlakozó segítségével feltölthetjük telefonunkat, okosóránkat, a tabletet, könyvolvasót, iPad-ot, iPod-ot, mp4 lejátszót, vagy akár a laptopunkat is.

Ha hosszabb útra készülünk, a biztonság kedvéért mindig vigyük magunkkal.

Ajánlott cikkek