Ha te is azok közé tartozol, akik nem az edzőteremben szeretik megmozgatni az izmaikat, bizonyára elgondolkodtál már azon, hogy ha eléred azt az erőnlétet, amit a saját súlyoddal elérhetsz, hogyan tudod nehezíteni a kinti edzést. Nos, többféleképpen elérheted a maximális állóképességet és erőnlétet.

Ezekkel a dolgokkal erősítheted az erőnléted

Erre szolgálnak az olyan le- és felcsatolható súlyok, melyek akár bővíthetők is. A bővíthetőség azt jelenti, hogy kiveheted a súlyokat, ezáltal csökkentheted a terhelést a  bokán vagy a csuklón. Mindig ajánlatos először kisebb súlyokkal kezdeni, és szépen, lassan fokozatosan bővíteni, azaz fokozni a terhelést.

Nincs ez másképp a súlymellénnyel sem. A súlymellényt sokan használják előszeretettel futásnál, gyorsgyaloglásnál, vagy akár tornatermi edzésnél. Nem csoda, hogy elterjedt a használata, mivel nagyon praktikus, könnyen felvehető, kényelmes anyagból készül, ami nem zavarja az embert edzés közben.

Vannak fix súllyal rendelkező mellények, melyekben nem tudjuk állítani a súlyt. Ezek általában homokkal vannak töltve, és 2,5-10 kg súlyig kaphatók. És vannak az állítható súlymellény, melyek 10-20 kilósak, de ha valaki igazán elszánt, 30-40 kilós töltettel is beszerezheti. Ezek ára is meglehetősen változó; a kisebb és nem állítható súlymellényt akár 7-8000 Ft-tól is megvehetjük, míg a nagyobb töltetű és állítható mellény ára elérheti a 60-70 ezer Forintot is.

A súlymellényt sokan izgalmas lehetőségnek tartják a tekintetben, hogy tovább tudják növelni a nehezítő körülményeket az edzés terén. Vannak azonban olyanok is, akik csak a veszélyforrást látják viselésében. Mindenképpen fontos hangsúlyozni, hogy az ilyen mellények használata nem minősül kezdő technikának, ami azt jelenti, hogy alaposan fel kell készülni a viselésére, és meg kell lennie az alapvető erőnlétnek, állóképességnek. A fokozatosság elve nem csak az erőnlét miatt fontos, hanem mert a súlyok hatására megváltozhat az egyensúly is, ami pedig a technika rovására mehet. Azonban ha betartjuk az előírásokat, és rendszeresen elkezdjük használni, hamar rájövünk, hogy mire jó a súlymellény.

Ez a cikk nem számít egészségügyi- vagy sporttanácsnak, csupán a tájékoztatást szolgálja.

Ajánlott cikkek