Bosszantó dolog, ha csöpög a csap, vagy a radiátor, de az sem könnyíti meg a helyzetünket, ha a WC tartály javítása válik szükségessé. Az ilyen dolgok sajnos soha nem jönnek jókor. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy feltárjuk a hiba okát, és sürgősen keressünk egy olyan szakembert, aki ért a WC tartály szereléshez.

Ha ezek a problémák merülnek fel, célszerű azonnal orvosolni, mert az elfolyó víz részben pazarlás a természeti erőforrásokkal szemben, de nekünk is érezhető plusz kiadást jelent, ha megkapjuk a vízszámlát. Már egész kis csöpögés is – ha sokáig tart – tetemes költséget jelenthet.

Sajnos az is előfordul, hogy már csak a magas vízszámlán látjuk, hogy valahol valami szivárog, elfolyik. Ennek megelőzésére érdemes rendszeresen átnézni a WC tartályt akkor is, ha nem látunk semmi problémát.

Javítás

Előfordulhatnak esetek, amikor a WC tartály szerelés nem olyan bonyolult, ha sikerült feltárnunk a probléma gyökerét. Érdekes jelenség, amikor a WC tartály használattól függetlenül, random módon tölteni kezd. Ezt általában az okozza, hogy az tömítőgumi elhasználódott, vagy esetleg beszorult alá valami nem oda való dolog. Ilyenkor ezt elég alaposan megtisztítani, esetleg kicserélni, és a probléma meg fog szűnni.

A WC tartály javítás ilyenkor úgy történik, hogy a tartályban lévő szerelvényt elforgatjuk, így az kipattan a helyéről. Alatta bújik meg az ominózus gumigyűrű. Vizsgáljuk meg alaposan, törölgessük meg, fújjuk be szilikonnal és tegyük vissza. Ha azt állapítjuk meg, hogy az anyag már elhasználódott, akkor nyugodtan dobjuk ki, cseréljük újra.

Adódhatnak gondok

Nem minden ennyire egyszerű, felmerülhetnek problémák, különösen akkor, ha a tartályunk monoblokkos, vagy a falba van beépítve. Ez már valóban az a kategória, amikor a WC tartály javítás átkerül a szakember asztalára.

Itt már nem lesz egyszerűen megoldható a gyűrű kivétele, ide speciális szerszámok és szakértelem szükséges. Ráadásul a tartályt nemcsak leszerelni, de előbb vízmentesíteni is kell.

Ha már a tartály biztonságosan kiszerelésre került, akkor jöhet a jókora méretű csőfogó, amivel lazíthatunk az alsó csavaron.

Természetesen visszafelé is el kell végeznünk ezt a műveletet. Figyeljünk rá, hogy jól húzzuk meg a csavart, nehogy kifolyjon a tartályból a víz.

Ajánlott cikkek