A fokozatosság elve mentén élni az életünket nem elvetendő gondolat. A kertészkedés fortélyait (mert bizony vannak) is meg kell tanulni ; és ahogy az ember a karos székből felállva nem egyből a maratonra nevez be; úgy a kertészkedést is meg kell tanulni. Természetesen amikor elhatározzuk, hogy kertészkedni fogunk, egyből öklömnyi egresszemek, keréknyi dinnyék, és óriási sárgarépák lebegnek a szemünk előtt. Azonban ez nem megy mindig ilyen gyorsan, meg kell ismerni a növényeket, a kertünket és persze saját magunkat is.

Ki kell tapasztalni, hogy hozzánk, a mi habitusunkhoz, de akár életmődunkhoz melyik kertműveli technológia áll a legközelebb, és szépen fokozatosan ültetni ezt-azt. Tehát a legegyszerűbb, ha legegyszerűbb, ha olyan növényeket keresünk, amelyeket könnyű termeszteni, mégis nagy sikerélményt hoznak.

Jó érzés, amikor termőre fordul valami

Hihetetlenül jó érzés látni, hogy minden szépen kikel amit elvetettünk, majd szárba szökken és termőre fordul. De ahhoz, hogy ezt a kisebbfajta csodát megélhessük, tudni kell mit és hogyan kell.

A borsó az egyik legelső zöldség amit elvethetünk, napos helyre vessük, így ellenálló lesz a betegségekkel szemben. Fantasztikus érzés lesz majd, amikor meglátjuk az első kelő borsó sorokat, majd nézegetjük a kis virágokat, hogy aztán hamarosan friss borsólevest készíthessünk. Míg mások a paicon drágállják az árát, mi kilószám szedjük majd a termését.

A céklát nem csak könnyű termeszteni, de rendkívül egészséges is. Rendkívül igénytelen, nem igényel különleges gondoskodást sem. Ha télire készítünk saját almaecetet, a acéklánkból a legfinomabb savanyúságot tudjuk majd elkészíteni, amt valaha is ettünk. Ugyanez igaz a retekre és a spenótra is, azaz igénytelen és hálás kis növények. A paradicsom nem csak finom, de még gyönyörű látványt is nyújt kertünkben, ahogy roskadozik a mennyei, zamatos szemek súlya alatt. A tök és a cukkini ugyan tápanyagigényes, de gondozása rendkívül egyszerű. Ezekkel a növényekkel nem vallunk kudarcot, de egy valamit tartsunk észben: minden növény szükségleteinek alaposan nézzünk utána!

Ajánlott cikkek