A 2020-as és 2021-es év megmutatta nekünk, hogy milyen komoly nehézséggel kell szembenéznie azoknak, akik kevés vésztartalékuk volt, vagy esetleg semmi. Állások milliói szűntek meg szerte az egész világon, és emberek milliói kerültek perifériára.

Az első hullám alatt még sokaknak volt némi tartaléka, ami a másodikra elfogyni látszott, és rengeteg ember került nehéz helyzetbe. Szomorú példa ez arra, hogy az embernek mindig kell, hogy legyen tartaléka, akkor is, ha sok a kiadása, keveset keres, és netán még hitele is van. Erős késztetés azonban a másik oldalról, amit a fogyasztói társadalom kényszerít ránk: vásárolj, dobd el, vásárolj, dobd el.

Támadnak a reklámok is, vedd meg a legújabb ránctalanítót; a legdivatosabb csizmát; csak ettől az autótól leszel boldog; és ha nem veszed meg a legfrissebb high-tech telefont, nem vagy menő. Mert csak lehet szép, fiatal, egészséges, boldog aki mindezeket a dolgokat újra és újra megveszi. Tovább ront a helyzeten, hogy a legtöbb terméket ma már nem az “örökkévalóságnak” gyártják, az elektronikával rendelkező gépek bizony néhány év használat után elromlanak, és már javítani sem lehet, vagy nem éri meg. Pénztudatosan élni mindig el lehet kezdeni, és újabb spórolási trükköket is mindig lehet tanulni.

Hogyan kezdjünk el spórolni?

Hogyan is kezdjünk el spórolni? Jó ötlet, ha lefaragunk a konyhapénzből, hiszen erre tetemes összegek mennek el minden hónapban. Csökkentsük a rezsi költséget, pl. vegyünk minden helyiségbe energiatakarékos izzókat, a lámpákat kapcsoljuk le ott, ahol épp nem tartózkodunk. Érdemes átnézni időnként a telefon, tv, internet szolgáltatók és a bankok szerződéseit, mert könnyen lehet, hogy máshol jóval előnyösebb szerződést tudunk kötni, amivel havonta több ezer Forintot is tudunk spórolni.

További tipp, hogy mindig addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. Ne vegyünk fel olyan áruért hitelt, ami egyáltalán nem biztos, hogy annyira fontos az adott pillanatban. Végül plusz egy jó tanács: kezdjük el vezetni a bevételeket és kiadásokat. Mindent, a legapróbb kiadást is írjunk fel, mint pl. egy csomag rágó, vagy egy kávé az újságosnál. Már az első hónap után  igen tanulságos következtetéseket tudunk levonni.

Ajánlott cikkek