Mire figyeljünk oda autómentésnél, hogy ne mi legyünk az átverés áldozatai?

Bizonyára többeknek volt már szüksége autómentőre azok közül, akik ezt a cikket olvassák. De ha mégsem, akkor a jövőre nézve hasznos lehet, hogy ne érje kár Őket az esetleges autómentés során és sikerül elkerülniük az országúton és az autópályákon cirkáló autómentős hiénákat.

Miről ismerhető fel egy hivatalos autómentő szolgálat?

A jelenleg (még) szabályozatlan, de hivatalos autómentő tevékenység végzése igen nagy anyagi és erkölcsi felelősséggel jár. A hivatalos és megbízható autómentés igen nagy anyagi beruházást követel, ami kb 6.000.000 – tól a több tízmillió Ft-ig terjedhet.

A hivatalos autómentő alapkövetelményei a következők:

  • Járműve legyen biztonságos, kitűnő műszaki állapotú.
  • Rendelkezzen autómentős szállítmány biztosítással.
  • Rendelkezzen az autómentéshez szükséges segédeszközökkel.
  • Teherautó esetén rendelkezzen a megfelelő vizsgákkal.
  • Legyen számlaképes, cégszerűen végezze a tevékenységét.
  • A biztonságos munkavégzés érdekében, viseljen jól láthatósági ruházatot tetőtől talpig.

Ha a fenti alapkövetelmények többsége első látásra teljesülni látszik, akkor talán nem egy országúti hiénába futunk bele.

Kiket nevezünk autómentő hiénának?

Mi hivatalos autómentők rengeteget áldozunk a weboldalunkra és a tevékenységünk hirdetésére, valamint az eszközeink és a vállalkozásunk fenntartására, fejlesztésére.

Hogyan csinálják?

Amint megjelenik a jel, azonnal „rárepülnek” a helyszínre és úgy adják elő magukat, mintha kötelező lenne velük elvégeztetni az autómentést. Mivel a fent leírt alapkövetelményekkel és költségekkel nem rendelkeznek, irreálisan alacsony összegért próbálják elvállalni a munkát. Ilyenkor eshetünk bele az „olcsó húsnak híg a leve” hibába.

Miért is?

  • Az autómentéshez használt járművének műszaki állapota nem megfelelő, nem biztonságos. A nagyon olcsó munkadíjból nem lehet kigazdálkodni a jármű és az autómentéshez használt eszközök kifogástalan állapotát.
  • Mivel csak egy „odaesett” anonim valaki az illető, nem tudjuk ki Ő, nem ismerjük a telefonszámát, így nem biztos, hogy megérkezik a célhoz a mentett jármű és bottal üthetjük a nyomát.
  • Nincs szállítmány biztosítása, ezért a mentés vagy a szállítás közben bekövetkezett károk esetén nem tud fizetni, legfeljebb bocsánatkérően széttárja a kezét.
  • Nem tudjuk ki Ő, ezért nem biztos, hogy mire célba ér, meg lesz e a sérült autó néhány drágább alkatrésze, pl: katalizátora.

Mindent összevetve mindenképpen akkor járunk jobban, ha magunk hívunk megbízható autómentőt és elkerüljük az „éppen arrajáró” hiénákat, mert nagyon könnyen előfordulhat, hogy az olcsó lesz a sokkal drágább.

Ajánlott cikkek