A gyümölcsecetek rendkívül népszerűek szerte a világban, hazánkban azonban leginkább csak az almaecetet ismerik és használják. Elkészítése nem nehéz dolog, inkább csak türelemjáték, hiszen a jóféle, házi almaecet bizony nem egy-két nap alatt készül el.

Rendszeres fogyasztása rendkívül jó hatással van a szervezetre, immunerősítő hatása mellett sok betegség kialakulását segíti megakadályozni. Jómagam például nem csak az immunerősítő és egyéb jótékony hatásai miatt fogyasztom, de azért is, mert rendkívül finom íze és illata tökéletesen jól illik pl. a salátákhoz, de akár a savanyúságokhoz is.

Telente, mikor nagy adagokban főzöm a céklát, bizony régóta bolt ecet helyett a saját almaecetemet teszem bele – mit mondjak! – ad hozzá valami plusz elegáns ízt, valami mélyebb és bársonyosabb tónust, amit a bolt ecet sosem lesz képes hozzáadni. Aki kipróbálja, nem fog csalódni benne!

Az almaecet készítésének menete

Hogyan készítsük el tehát? Lényegében egyszerű a folyamat. Három fázisa van az almaecet készítésének. Az első fázisban a megmosott gyümölcsöt feldaraboljuk. Magházát nem szükséges eltávolítani, és a világért se hámozzuk meg. Tulajdonképpen cikkekben is beledobhatjuk az almát az üvegbe, de ha példának okáért lereszeljük, sokkal hamarabb lesz kész.

Ahány kiló gyümölcsünk van, annyi liter víz, és annyiszor 10 dkg cukor kell hozzá. Ha pl. 2 kg almából készítjük, 20 dkg cukor és 2 liter víz kell hozzá. Üvegbe, vagy saválló hordóba tesszük (semmiképpsen se tegyük műanyagba!), majd egy anyaggal lefedjük és 3 hétig állni hagyjuk, naponta átkeverjük. Erre mindenképpen fordítsunk gondot, mert a víz felszínére került almán megtelepedhet a penészgomba, és akkor az egészet ki kell öntenünk.

Ezután leszűrjük és a levet megmérve, ahány liter folyadékot kapunk, annyiszor 10 dkg cukrot teszünk még hozzá. Ezután újfent anyaggal lefedjük, és ezúttal 4 hétig hagyjuk állni, kevergetés nélkül. Négy hét elteltével megint leszűrjük, immár tetővel lezárjuk és fogyasztható is. Természetesen minél többet áll, annál erősebb lesz. A házi ecet általában 6%-os szokott lenni, de ha kiíbrjuk, hogy nem fogyasztjuk el rövid időn belül, egyre erősebb lesz.

Forrás: olvasónk

Ajánlott cikkek