A LEADER program a Pogány-havas kistérségben2012. 01. 25. 


A LEADER az Európai Unió vidékfejlesztési programja, amely egyedülálló módon a helyi közösségek (Helyi Akciócsoportok) kezébe adja a rendelkezésre bocsátott támogatások elosztásának lehetőségét.

A Pogány-havas Kistérségi Társulás éveken át készült arra, hogy önálló Helyi Akciócsoportként működjön. Végül politikai döntés hatására az Alcsík és Felcsík kistérségekkel együtt 2010-ben alapító tagja lett a Csík LEADER Egyesületnek. A LEADER térség stratégiájának készítésében napi szinten részt vett, és a LEADER pályázatok meghirdetésétől kezdve pályázatírási segítséget nyújt a kistérség területéről benyújtott pályázatokhoz. Az Akciócsoport 2012-2013-ban több, mint 2.000.000 Euro támogatás szétosztására kapott jogosítványt.

A Csík LEADER Egyesület honlapja ide kattintva elérhető.

Rodics Gergely
ügyvezető igazgatóElkészült a Csík LEADER Akciócsoport fejlesztési stratégiája

2011. 02. 20.


Elkészült a Csík LEADER Akciócsoport fejlesztési stratégiája, amelyben a Pogány-havas kistérség alelnöke, Mátéffy Mária, valamint két munkatársa, Krézsek Kata és Rodics Gergely vettek részt.

Rodics Gergely
ügyvezető igazgatóÚjabb tanulmányutat szerveztünk a Csík LEADER Akciócsoport tagjainak

2010. 07. 12.


Három korábbi, nagy sikerű tanulmányút után ez alkalommal a Csík LEADER Akciócsoport tagjait utaztattuk meg a dél-kelet ausztriai Vulkanlandban és Magyarországon 2010. június 21-26. között. A magyarországi program során vendéglátónk az Alpokalja Ikva-mente Helyi Akciócsoport volt, akikkel több éves barátságot ápol kistérségünk, és akik sok segítséget nyújtottak a Csíki LEADER stratégia kidolgozásában is. A tanulmányút programja ide kattintva letölthető.

Rodics Gergely
ügyvezető igazgatóAngliai tanulmányutat szervezett kistérségünk

2010. 06. 01.


A Csík LEADER akciócsoport fejlesztési stratégiájának készítéséhez kapcsolódóan, pályázati támogatásból tanulmányutat szerveztünk az akciócsoport 15 tagja számára 2010. május 14-19. között. Az út során vendéglátónk volt Sue Prince, a kistérségünkkel már 3 éve kapcsolatban lévő Peak District Nemzeti Park korábbi munkatársa, a helyi LEADER akciócsoport elnöke. A négy napos program során olyan projekteket látogattunk végig, amelyek a helyi fejlesztések jó példái. A nemzeti park erőssége, hogy harmóniában tudja működtetni a helyi gazdaságot a természeti értékek védelmével. Helyi élelmiszer-feldolgozásra, helyi értékesítésre, turizmusra, megújuló energiaforrások hasznosítására láttunk jó példákat, és vendégül láttak bennünket a Derby Tudományegyetemen. A tanulmányút programja ide kattintva letölthető.

Rodics Gergely
ügyvezető igazgatóLEADER képzés a Központi Régióban

 2010. 02. 26.

2010. március és április hónapjai alatt hétfőtől péntekig tartó 5 napos képzés sorozatokat szervez, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából az osztrák GBI Consulting. A képzés célja, hogy felkészítése a LEADER programban való aktív részvételre a Központi Régió és az Észak-Nyugati Régió 12 megyéjében élő vidéki lakosságot. 

A programban résztvevők oklevelet kapnak a kurzus elvégzéséről és a későbbiekben ők lehetnek azok, akik saját településeiken sokat segíthetnek a LEADER projektek kitalálásában, kidolgozásában. Ezek közül lesznek kiválasztva azok, akik egy következő képzési programon részt vehetnek, ami után alkalmassá válnak a LEADER stratégia elkészítésére és LEADER pályázatok megírására. Ez utóbbi lehetőséget fog adni arra, hogy saját szervezetük, vállalkozásuk pályázatait elkészítsék, vagy mások számára - akár pénzért - pályázatokat írjanak. A Pogány-havas kistérségből 23-an jelentkeztek a képzésre, nem kis örömünkre nagyrészt olyan fiatalok, akik jelenlegi lakóhelyükön képzelik el a jövőjüket.

Rodics Gergely
ügyvezető igazgató

LEADER program a CSÍK régióban 2010. 02. 22.

A LEADER az Európai Unió vidéket, falvakat támogató programja, amely pénzügyi segítséget nyújt a falvak fejlesztéséhez, a helyi lakosság által megfogalmazott célok megvalósításához.

2009. októberében az Alcsík, a Pogány-havas és a Felcsík Kistérségek közös pályázatot nyújtottak be a LEADER programozás előkészítésére. A Csíki LEADER térséget a három kistérség hozta létre Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére, összlakossága 78.923 személy, amely az európai gyakorlatot nézve közepes nagyságú térséget jelent.

A projekt a helyi mozgósítást, a LEADER program megismertetését, valamint az Akciócsoport vidékfejlesztési tervének elkészítését finanszírozza, amely tulajdonképpen a LEADER program pályázati anyaga lesz. Ebben a vidékfejlesztési tervben kell, hogy szerepeljen minden olyan projektötlet, amely pozitív elbírálás esetén a térségben 2007. és 2013. között megvalósításra kerül.

A LEADER térséget képviselő Helyi Akciócsoport 3 ágazat képviseletéből tevődik össze: önkormányzatok, kereskedelmi szféra, valamint civil szervezetek. A Pogány-havas Kistérségi Társulást 12 személy képviseli az Akciócsoportban. A Kistérségi Társulás képviseletében: Mihók Péter, Önkormányzatok képviseletében: Ferencz Tibor, Ferencz Csaba, Tankó Tibor, Vállalkozások képviseletében: Deáky András, Közbirtokosságok képviseletében: Domokos József, Ifjúság képviseletében: Fodor Zoltán, Mezőgazdaság képviseletében: Szőcs József, Szociális ügyek képviseletében: Rácz Árpád Környezetvédelem képviseletében Antal András és Demeter László Nonprofit szervezetek képviseletében: Mátéffy Mária. Ez az összetétel nem végleges, előfordulhatnak változások.

A Csík LEADER partnerség nevében a pályázatot az Alcsík Kistérség adta be, egy öttagú szakértő-csoport közreműködésével (Kassay János, Mátéffy Mária, Rodics Gergely, Süket Zsombor, Krézsek Katalin), akik az elkövetkező időszakban dolgozni fognak a vidékfejlesztési terv elkészítésén, szakmai képzéseket, tájékoztató fórumokat, tanulmányutakat szerveznek, valamint bejegyeztetik a bíróságon a CSÍK LEADER Akciócsoportot.

Krézsek Katalin
vidékfejlesztési referens


Csíki LEADER Akciócsoport2009. 10. 28.

2009. október 22-én az Alcsík, a Pogány-havas és a Felcsík Kistérségek közös pályázatot nyújtottak be a LEADER programozás előkészítésére a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv 431.1 alinytézkedés 3. részéhez. A projekt a helyi mozgósítást, a LEADER program megismertetését, valamint az Akciócsoport vidékfejlesztési tervének elkészítését finanszírozza, amely tulajdonképpen a LEADER program pályázati anyaga lesz. Ebben a vidékfejlesztési tervben kell, hogy szerepeljen minden olyan projektötlet, amely pozitív elbírálás esetén a térségben 2007. és 2013. között megvalósításra kerül.

A Csík LEADER partnerség nevében a pályázatot az Alcsík Kistérség adta be, egy öttagú szakértő-csoport közreműködésével (Kassay János, Krézsek Katalin, Mátéffy Mária, Rodics Gergely, Süket Zsombor), akik az elkövetkező időszakban dolgozni fognak a vidékfejlesztési terv elkészítésén, szakmai képzéseket, tájékoztató fórumokat, tanulmányutakat szerveznek, valamint bejegyeztetik a bíróságon a CSÍK LEADER Akciócsoportot.

A Csík Akciócsoport 30 tagból tevődik össze, képviselve a 3 ágazatot a térségben: önkormányzatok, kereskedelmi szféra, valamint civil szervezetek.


A Csíki LEADER térség összlakossága 78.923 személy, a 2002-es népszámlálási adatok alapján, amely az európai gyakorlatot nézve közepes nagyságú térséget jelent.

Krézsek Katalin
Vidékfejlesztési referens


LEADER program a Pogány-havas kistérségben 2008. 08. 14.LEADER logó

A Civitas Alapítvány LEADER Mentor Programja 2007. őszén indult, melynek célja, hogy a magyarországi tapasztalatokat átadva segítse az Európai Unió LEADER programjának minél sikeresebb alkalmazását Romániában. A Pogány-havas Kistérségi Társulás egyike annak a 10 romániai térségnek, amelyek részt vesznek ebben a kivételes felkészítő programban, melyet a romániai és a magyarországi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumok közösen támogatnak.

A LEADER program az Európai Unió közösségfejlesztési programja, amely a helyi közösségépítő kezdeményezéseket támogatja, és lehetőséget nyújt arra, hogy a kistérségen belül önálló pályázatokat írjunk ki a kistérségben működő vállalkozások, önkormányzatok, civil szervezetek számára. Ennek feltétele az, hogy készüljön el egy olyan kistérségi Vidékfejlesztési terv, amely a térségben lakók saját elképzeléseinek összegyűjtése alapján alakul ki.

A felkészülést segítő Mentor program keretében 2008. július 5-6. között került sor a LEADER konferenciára Gyergyószentmiklóson, ahol a kistérség képviseletében részt vett: Mátéffy Mária, Rodics Gergely, Fodor Zoltán, Rácz Árpád és Hajdú Katalin. A konferencia ideje alatt megismerkedtünk a kistérség mentorával, Varró Istvánnal, Tápiógyörgye polgármesterével, aki a saját térségében négy éve bonyolítja sikeresen a LEADER programot.

A gyergyói találkozó után a polgármester ellátogatott a Pogány-havas kistérségbe, ahol találkozott helyi vállalkozókkal, polgármesterekkel és civil szervezetek képviselőivel azzal a céllal, hogy benyomásokat gyűjtsön arról, milyen tevékenység folyik a kistérségben.

A második találkozóra augusztus 10-13. között került sor. A három nap alatt bemutatót tartottunk a kistérségi társulás tevékenységéről, valamint a LEADER program lehetőségeiről, működési elvéről és azokról a lépésekről, amelyek a program sikerességéhez szükségesek. A programot négy önkormányzati testület (Pálfalva, Gyimesközéplok, Gyimesfelsőlok és Gyimesbükk), a kistérség közbirtokossági elnökei és a kistérségben öt hónapja működő, a térség turisztikai vállalkozóiból álló turisztikai kerekasztal számára mutattuk be.

A találkozók során azt tapasztaltuk, hogy érdeklődéssel vannak a helyi önkormányzati és intézményi képviselők a LEADER program iránt, és együttműködésre való hajlandóságot mutattak a program sikeres megszervezéséhez.

Mentorunk, Varró István következő látogatásának tervezett időpontja 2008. augusztus 25-27.

A LEADER-ről a következő Internetes weboldalakon olvashatnak bővebben:
Varró István térsége: http://www.hajtacsapat.hu/euleader.html
Európai Unió: http://ec.europa.eu/news/regions/071119_1_hu.htm
LEADER programozás
 2007. 10.10.


Kistérségünk 2006-ban bekerült azon helyi fejlesztő szervezetek sorába, amelyek részt vesznek egy állami finanszírozású felkészítő programban.

2006. során részt vettünk az első felkészítő képzésen, ahol az EU vidékfejlesztési politikájáról, Románia Viékfejlesztési Programjáról, valamint a LEADER+ programról kaptunk alapinformációkat.

Szintén 2006-ban elkészült a kistérség helyzetfeltáró tanulmánya, amely a kistérség településeinek aggregált statisztikai értékelését, valamint saját kutatásokra épülő környezeti-gazdasági-társadalmi leírást ad.

2007. júliusában került sor a második vatra dorna-i képzésre, amely a romániai LEADER-folyamat aktualitásairól szólt.

 2007. második felében elkezdtük a kistérség LEADER programjának a kidolgozását.