Management of extensive grasslands in mountain areas

Conference in Lunca de Jos, Valea lui Boros (Transylvania, Romania)

in memory of Dr Barbara Knowles

 


Date: 29-31 May 2016

Registration is now open! Please click here to register!

The program of the conference is downloadable from here: Extensive grasslands program

 

How to preserve species-rich grassland and traditional farming systems?

Extensively managed grasslands are among the most biodiverse systems in Europe, but are threatened by abandonment, intensification, land-use change and poorly designed policies.

In this workshop, we invite scientists, farmers, conservationists and policymakers to discuss how to develop the „best" advice for management and conservation of biodiverse grasslands, and how to support nature-friendly farming systems which are profitable and socially sustainable in the modern context.

 

Location and how to get here

Venue: Boros guesthouse and open air museum

Click here to open a map showing the venue: https://goo.gl/l7wVc

When planning your trip please use as reference point the town of Csíkszereda (Miercurea Ciuc) since it's the closest town and most accesible by car or by train. The town represents the best connection with our region.

Since this is a Hungarian-speaking area we give the Hungarian place name first followed by the Romanian name in brackets. However most maps use the Romanian name only.

By car:

By plane or train:

The closest airport is Aeroportul Transilvania in Marosvásárhely (Tirgu Mures) located at 190 km from Gyimesközéplok, Borospataka (Lunca de Jos, Valea Boros); from there it takes about 3 - 3.5 hours by car. Other options are: Kolozsvár (Cluj Napoca) 290 km, Szeben (Sibiu) 240 km and Bukarest (București) 290 km.

Any train with the destination to Csíkszereda (Miercurea Ciuc).
Train schedules: CFR Calatori website in English

Map of the region

Please click here for a detailed map showing the municipalities of the Pogány-havas region: Csíkpálfalva (Păuleni Ciuc), Csíkszépvíz (Frumoasa), Csíkszentmihály (Mihăileni), Gyimesfelsőlok (Lunca de Sus), Gyimesközéplok (Lunca de Jos) and Gyimesbükk (Ghimeș-Făget).

For more precise or tailor-made information please contact us at: office@poganyhavas.ro

 

 


 

 Kaszálók szépségversenye projektzáró esemény 2015.10.02. 

A Falu a városban rendezvényen díjazták szombaton a Pogány-havas Kistérségi Társulás által meghirdetett Kaszálók szépségversenye elnevezésű projekt nyerteseit. A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány Zöldövezet programjának keretében támogatott vetélkedőről Demeter László biológus, a szakmai zsűri egyik tagja elmondta, a projekttel a természeti értékekre szeretnék irányítani a figyelmet, hisz nemzetközi szinten kiemelkedő állat- és növényfajok élnek a székelyföldi kaszálókon.


A zsűrizés során három szempontot vettek figyelembe: a táj szépségét, a mezőgazdasági értékét és a kaszáló biodiverzitását. A zsűri tagjai a benevezett 22 gyerekkel közösen fedezték fel ezeket a területeket. A gyerekek rajzokat, fényképeket, leírásokat készítettek, ezeket összegyűjtve egy kiadványban jelentették meg.

Különdíjban részesült Miklós-Sántus Andrea Szépvízről és Bodori Henrietta Csíkborzsovából. A zsűri külön díjazta a csíki és a gyimesi kaszálókat, így harmadik díjban részesült a felsőloki Ambrus Eszterék, Csíkból pedig Mihály Ritáék Lucsos kaszálója. Második helyezett Tankó Norberték Járvárdipatakán levő kaszálója, valamint Balla Réka csíkdelnei kaszálója lett. Az első díjat Erős Izabelláék pálosi kaszálója és Tankó Anett Márta kerekkerti kaszálója kapta.

„Mindenki a saját területeit fedezze fel, ismerje meg minél jobban, ezeknek örüljünk, másoknak is mondjuk el élményeinket, és ha netán vendégeink jönnek máshonnan, mutassuk meg nekik" - biztatott Demeter László a díjkiosztó végén.

 

Péter Beáta
szekelyhon.ro

 

A Csíki-Hírlapban megjelent, Belekóstoltak a falusi életbe a városiak c. cikket teljes egészében az alábbi linkre kattintva olvashatják:
http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/ismet-belekostoltak-a-falusi-eletbe-a-varosiak
 

Az eseményről készült fotóalbumot megtekinthetik a kistérségi társulás Facebook oldalán:
https://www.facebook.com/PoganyHavasKistersegiTarsulas

 

Kaszálók „szépségversenye" 2015.05.18.

Versenyt hirdet a Pogány-havas Kistérség: a hónap végéig várják azokat a jelentkezőket, akik megmutatnák egy általuk ismert kaszáló szépségét. Az újonnan induló programjuk által a Csíki-havasok Natura 2000-es természetvédelmi terület értékességére hívnák fel a figyelmet.
 
A nevezési lap ide kattintva tölthető le!  

 

Sajtótájékoztató. Fotó: Veres Nándor

 

A Kaszálók szépségversenye elnevezésű programját ismertette a Pogány-havas Kistérség. A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány Zöldövezet programjának keretében támogatott vetélkedő május 15. és szeptember 30. között zajlik. Biró Róbert projektmenedzser kifejtette, a program lényege, hogy a kaszálókon keresztül felhívják a figyelmet a Csíki-havasok Natura 2000-es természetvédelmi terület fontosságára, értékességére, gazdasági és természeti szempontból. Május végéig elsősorban a térségi iskolák diákjainak jelentkezését várják - mivel úgy gondolják, a gyermekek által a szülőket, nagyszülőket is könnyebb aktiválni -, ugyanakkor felnőttektől is elfogadják a jelentkezési íveket - részletezte Biró.
 
A háromtagú szakmai zsűri a „benevezett" kaszálók közül kiválaszt 20-at, amelyeket július 15-éig felkeresnek a benevezővel együtt. Azokon a terepszemléken készítenek egy leírást a kaszálóról tájképi szépség, gazdasági érték és fajösszetétel figyelembe vételével. Ezeket a szempontokat szem előtt tartva kiválasztják a legszebb, legértékesebb kaszálókat, és szeptember 26-án a Falu a városban program keretében díjazzák is - azt a napot a Natura 2000-es terület napjává nyilvánítják. Szeptember 15-éig egy kiadványt készítenek a húsz kaszálóról és kiértékelésükről.
 
Demeter László biológus, a szakmai zsűri egyik tagja hozzátette, az ötletet egy nyugat-európai népszerű program adta, amelynek célja megünnepelni a kaszálók szépségét, értékességét. „A kaszálók ugyanis emberi beavatkozás által keletkezett nagyon értékes élőhelyek. S mivel ezeket a gazdák tartják fent, fontos, hogy ők is értékeljék, mintegy népszerűsítsék azokat" - mutatott rá.
 
A versenyzőknek a személyes adataik megadása mellett a jelentkezési íven fel kell tüntetniük, hogy mekkora és hol található a kaszáló (a hely neve, oda vezető útvonal, távolsága a településtől). Továbbá egy rövid leírásban be kell számolniuk arról, hogy miért tetszik számukra a terület, emellett fényképet és rajzot is lehet csatolni az ív mellé.
 
A Romániában elsőként megszervezett projekt partnerei a Réti Csík Természetvédelmi Egyesület, a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola és a Hargita megyei Fiatal Gazdák Egyesülete. A projekt támogatója a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia.
 
Polgár-Társ Alapítvány   MOL Románia
 

 

 

GEFSGPUNDPBarbara Knowles AlapRégi Csík EgyesületEFNCPSociety of Biology

Hegyi kaszálók - gazdasági, társadalmi és természeti értékelés

Konferencia a Borospataki Skanzen és Panzióban, Gyimesközéplok, Románia

2013. május 23-24

 

Célkitűzések:

Az Európai Uniós politikák egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek azoknak az előnyöknek az értékelésére, amelyeket a természet biztosít a társdalom számára (ökoszisztéma szolgáltatások). A gyakorlatban azonban azt látjuk, hogy ezek a szolgáltatások egyre nagyobb veszélybe kerülnek, és ennek most egyik kiemelten veszélyeztetett területét Európa hegyi kaszálói jelentik. A kaszálóterületek drámai csökkenése azt bizonyítja, hogy a vonatkozó politikák nem szolgálják hatékonyan Európa legfajgazdagabb növénytársulásainak és az ezek fennmaradását biztosító kis léptékű, extenzív gazdálkodás védelmét.

A tervezett konferenciára különböző szakterületek szakértőit várjuk, és azokat, akik ezeket a szolgáltatásokat megteremtik, fenntartják (gazdák, biológusok, szociológusok, közgazdászok, néprajzkutatók, politikusok és non-profit szervezetek képviselőit Romániából és külföldről). Cél, hogy megvitassák és elősegítsék a hegyi kaszálók értékelését, védelmét és fenntartható módon való használatát.

A rendezvény másik célja, hogy összegyűjtse a hegyi kaszálókkal kapcsolatos kulturális, gazdasági és természetvédelmi tudást, és hogy párbeszédet kezdeményezzen a kaszálók használatának lehetséges jövőbeni forgatókönyveiről.

A konferencia a 2010-ben megrendezett, „Hegyi kaszálók - a biodiverzitás és hagyományos kultúra találkozási pontjai" elnevezésű korábbi konferenciánk folytatása. A két nap alatt 50 résztvevőt várunk az előadásokra, megbeszélésekre és terepbejárásokra.

Eredmények:

A konferencia legfontosabb eredménye a hegyi kaszálók értékének mélyebb szintű megértése lesz csakúgy az élőhelytípusok bemutatása, mint a helyes kezelési módok megvitatásán keresztül. Az összegyűlt tudás hasznosítható lesz az öko-turizmus, a környezetvédelmi oktatás és tervezés számára. Gyakorlati segítséget tud nyújtani természetvédőknek, és körvonalazni fogja a hegyi kaszálók agrár-környezetvédelmi jelentőségét és a javasolt támogatási formákat.

Fő témák: a kulturális és természeti sokféleség értékelése, hagyományos ökológiai tudás, helyi fajok és génbankok az extenzív mezőgazdaságban, a kaszálók egészségre gyakorolt hatása, spirituális értéke, és a vonatkozó politikák.

Az előadásokat és azok kivonatait, illetve a tudományos jelentéseket elérhetővé tesszük az Interneten, tudományos kiadványokban és a médiában. Célzott jelentést készítünk döntéshozók számára a hegyi kaszálóknak a - takarmánytermelésen túlmutató - gazdasági és társadalmi hasznairól. Helyes politikai döntések meghozatalához (akár a területalapú vagy agrár-környezetvédelmi támogatások akár a vidékfejlesztési programok területén) elengedhetetlen, hogy ezeket az értékeket maguk a döntéshozók megismerjék, megértsék és figyelembe vegyék.

További információk hamarosan a mouintainhaymeadows.eu honlapon. Kapcsolattartó személy: Rodics Gergely. 

IV. Nemzetközi szénacsináló fesztivál Gyimesbükkben

2012. 06. 12.


Ezra és Attila kaszál
Amint az elmúlt évek tapasztalatai igazolják a Pogány-havas kistérségben élő gazdálkodók olyan tudás birtokosai, amely egész Európa számára kivételes érték.

Életbenmaradásuk egyik legfontosabb tevékenysége a szénacsinálás, ugyanis fő életforrásuk az állattartás volt. Munkájukkal néhány évszázad alatt a világ legfajgazdagabb hegyi kaszálóit alakították ki.

A 2012 augusztusára tervezett szénacsináló fesztivál ebbe a tájformáló és természettisztelő életformába szeretnénk bevezetni a résztvevőket.

A résztvevőknek felszolgált ételek majdnem teljes egészében „több mint bio" ételek, ugyanis a hozzávalókat a Sárig család a saját gazdaságában termeli meg a csángó hagyományok szerint. Az ételek előállításakor az állati és emberi munkaerőt használják legtöbbet, szinte teljes egészében kizárva a gépi munkát. Reméljük, mindezek együtt elég okot szolgáltatnak, hogy résztvevőink örömmel legyenek itt „Csángliában"egy teljes hetet!

A fesztivál keretében a résztvevők hozzájárulhatnak ennek a meseszép tájnak a fennmaradásához, hisz ezek a hegyoldalak főként a szénacsinálásnak köszönhetően váltak ilyen varázslatossá. A résztvevők az esemény hét napja alatt egyúttal személyes betekintést nyerhetnek a csángók világába, életformájába.

A tervezett program és egyéb részletek ide kattintva tekinthetők meg. 

Mindenkit nagy szeretettel várunk!

Biró Róbert
turisztikai referens

 

Értékeljük hegyi kaszálóinkat!

2012. 01. 30.


Gyimesi kaszálók 

Székelyföld hegyi kaszálói a legfajgazdagabb szárazföldi élőhelyek közé tartoznak, számos ökológiai szolgáltatást nyújtanak, és nagy értéket képviselnek mind társadalmi mind gazdasági szempontból. A legutóbbi évekig központi szerepet töltöttek be a Székelyföld  mezőgazdaságában.

Mivel a hegyi kaszálók művelése a természeti értékek (táj, biodiverzitás, stb.) gazdagítását, és hosszú távú fennmaradását eredményezi, ez kiváló mintát ad a hagyományos gazdálkodás, a

természetvédelem és a tudományos kutatás hasznos, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésére.

Jelenlegi helyzet:

Az extenzív, hagyományos gazdálkodási forma elmúlt két évtizedben tapasztalható hanyatlása miatt a kaszálók megművelésének mértéke csökkent. Hatalmas területek maradnak kaszálatlanul, és ez komoly kockázatot jelent a biodiverzitásra nézve (a kaszálás hiánya a beerdősödést és az invazív fajok elterjedését segíti elő). 2011-ben végzett kutatásunk során kiderült, hogy a Pogány-havas Kistérségben a vizsgált hegyi kaszálók (34,5 km2) mindössze 14%-át (4,8 km2) kaszálták meg.

Egy másik kockázati tényező a kaszálók használati módjának megváltozása, például legelővé vagy ültetvényekké való átalakítása (mesterséges erdőtelepítés, energianövények, stb.).

Végül, de nem utolsósorban fontos megemlíteni azt is, hogy a területtulajdonosok egyre kevésbé ragaszkodnak területeikhez. A mezőgazdaságból származó termékek (tej, hús, stb.) alacsony piaci ára miatt fennáll a veszélye annak, hogy sokan eladják területeiket. Az eladás terület-koncentrációhoz vezet, ezáltal csökken a közösségek kontrollja a területhasználat vonatkozásában.

A projekt:

A 2009. szeptember - 2011. február közt megvalósított projektünk sikerére és eredményeire alapozva indítottuk útjára 2012-ben a második kaszálóvédelmi projektünket. Amint a címből is kiderül, a kaszálók „értékelésére" fektetetjük a fő hangsúlyt. „Értékelni, vagy értéket teremteni" több szempontból lehet.

A projekt fő célja a hegyi kaszálók természeti, kulturális és gazdasági értékének felismerése és megértése, annak érdekében, hogy a helyi közösség mind ökológiai, mind társadalmi, mind pedig gazdasági szempontból fenntartható módon tovább használja őket.

Konkrét célkitűzések:

  1. A helyi lakosság forrásbevonási képességének, illetve a forrásokhoz való szélesebb körű hozzáférésének növelése a kaszálók fenntartható használata által.
  2. A gyepterületek, ezen belül is a hegyi kaszálók védettségi állapotának javítása a közösség bevonásával, részvételével.
  3. Egy többfunkciós média (film és fotó) adatbázis létrehozása, amely használható információforrásként az oktatásban, a döntéshozásban vagy az integrált menedzsment tervek elkészítéséhez.

A projekt tevékenységei:

1. számú célkitűzés:

2. számú célkitűzés:

3. számú célkitűzés:

A projekt megvalósításának helye a Csíksomlyótól Gyimesbükkig tartó Pogány-havas Kistérség falvai. A projekt futamideje 18 hónap, 2012 januárjától 2013 júliusáig.

Támogatók: az ENSZ Környezetvédelmi Alapjának Kis Pályázatok Programja (UNDP GEF-SGP), Barbara Knowles Alap, EFNCP (European Forum on Nature Conservation and Pastoralism) és a Réti Csík Egyesület.

Szakmai partnerek: a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete, EUCAN (European Conservation Action Network), Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület, Zöld Székelyföld Egyesület. 

Nemzetközi Szénacsináló kaláka Gyimesbükkben

2011. 11. 14.


A kaszás munka     közben

2011 augusztus 21-28 között zajlott a III. Gyimesi Szénafesztivál és szénacsináló kaláka. Az idei rendezvény volt eddig a legsikeresebb.

A rendkívül jó hangulatú, hat napos eseményre Nagy-Britanniából, Norvégiából, Ausztriából, Magyarországról és Írországból érkeztek a résztvevők, és elmondhatjuk, hogy fontos szakmai és baráti kapcsolatok születtek. Az esemény visszaigazolta, hogy vidékünknek sok tanítani-valója van Nyugat-Európa elveszett tu-

dásának pótlására. Az Anglia-Csánglia kaszálóversenyt fél kaszahosszal Gyimes nyerte!

Sajtócikkek az eseményről:
Csíki Hírlap - http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/hobbi-%20%20%20%20kaszasok-a-gyimesekben
Hargita Népe (Domján Levente) - http://hnepe.files.wordpress.com/2011/08/11082409.pdf
Hargita Népe (Hompóth Lóránd) - http://hnepe.files.wordpress.com/2011/09/11090108.pdf
Krónika - http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=54606

Televíziós adások:
Csíki TV - http://www.youtube.com/watch?%20%20%20%20v=VWqNJxDOJKs&lr=1

Fotó galéria:
http://szekelyhon.ro/galeriak/view/1363/hobbi-kaszasok-a-gyimesekben

Biró Róbert
turisztikai referens

Konferencia 2010. 03. 01.

Hegyi kaszálók - a biológiai sokféleség és hagyományos kultúra találkozási pontjai
Virágok
A Pogány-havas Kistérségi Társulás szeretettel meghívja Önt a 2010 június 7-9-én sorra kerülő, kaszálórétekről szóló konferenciájára, Gyimesközéplokon a Borospataki Skanzen és Panzióba.

A konferencia céljai:

- találkozási lehetőséget biztosítani gazdálkodók, biológusok, szociológusok, politikai döntéshozók és civil szervezetek számára a kaszálók megőrzésének és fenntartható kezelésének megvitatása céljából.
- felhívni a figyelmet a hegyi kaszálók természetvédelmi és társadalmi értékére.
- a Biodiverzitás Nemzetközi Évének megünneplése.

Témák: A gyimesi és csíki mezőgazdasági tájak kialakulása; Kaszálók és biodiverzitásuk; Kaszálók kezelése a gyakorlatban; Természetvédelmi területeken folytatott hegyvidéki gazdálkodás; A biológiai sokféleségről szóló egyezmény; Helybéliek viszonyulása a kaszálókhoz: felmérések eredményei; A hagyományos gazdálkodás értéke; Helyi perspektívák a fenntartható vidékfejlesztésről; Minőségi tejtermelés; Kaszálók értékének növelése bio-élelmiszerek és turizmus által.

Részletekért és a regisztrációs űrlapokért kérjük látogassa meg a konferencia weboldalát: http://mountainhaymeadows.eu/conference.php?lang=hu
Projekt
2010. 02. 26.

Hegyi kaszálók - a biológiai sokféleség és hagyományos kultúra találkozási pontjai


Virágok

Az erdélyi gyepek Európa legfajgazdagabb növénytársulásai közé tartoznak. A székelyföldi domb- és hegyvidék kaszálói kiemelkedőek fajgazdagság és tájképi szépség tekintetében. A vidék különleges értéke, hogy itt még élnek a gyepeket létrehozó és fenntartó, hagyományos tájhasználatot folytató falusi közösségek.

Projektünk célja a kaszálók fenntartható használatának elősegítése, és ezáltal a kaszálók biológiai sokféleségének és az általuk nyújtott ökoszisztéma szolgáltatásoknak a megőrzése, az egészséges falusi közösségek fennmaradásának segítése a Székelyföld két egymáshoz közeli, de nagyon eltérő tájegységében: a Csíki-medencében és a Gyimesekben.

A projekt 2009 szeptemberétől 2011 februárjáig tart. Kivitelezője a Pogány-havas Kistérségi Társulás, támogatói a UNDP GEF Kis Pályázatok Programja, a Barbara Knowles Alap, az Európai Természetvédelmi és Állattartási Fórum az Európai Bizottság által finanszírozva (Környezetvédelmi Főigazgatóság) és magánszemélyek. A projekt partnerei a Sapientia EMTE, a Hargita Megyei Tanács, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és az ADEPT Alapítvány.

További információkért kérjük látogasson el a projekt weboldalára: http://mountainhaymeadows.eu/index.php?lang=hu