Károly herceg Csíkban is segíti a hagyományos értékek megőrzését2011. 05. 18.

Károly, Wales hercege, Nagy-Britannia trónörököse Csíkdelnén tett látogatást 2011. május 18-án. Első Hargita megyei útjával fel kívánja hívni a figyelmet az itt élő gazdák munkájának fontosságára, nevezetesen arra, hogy miközben különleges minőségű élelmiszert állítanak elő, egyúttal művelik és fenntartják Európa egyik legértékesebb tájképét.

A trónörökös a Pogány-havas Kistérségi Társulás vendége volt a mai napon, vendéglátói révén ismerkedett a térség-

gel és a társulás munkájával. A társulás tevékenysége nagy hangsúlyt fektet a helyi jövedelmek növelése, a kis léptékű családi gazdaságok fennmaradása és a természeti értékek megőrzése közötti egyensúly megőrzésére.

Ez a látogatás folyománya annak a két évvel ezelőtti első találkozásnak, ahol Rodics Gergely, a kistérség igazgatója és Barbara Knowles, angol biológus és a társulás támogatója megismerkedtek a herceggel Erdélyben. Ezt az első találkozást egy londoni utazás követte, ahol a Demeter Lászlóval, a Sapientia Egyetem tanárával kiegészült delegáció a Clarence House-ban - a herceg londoni rezidenciáján - találkozott őfelsége tanácsadóival. Ez után rendszeres együttműködés alakult ki az erdélyi képviselet és a kistérség munkatársai között, ami elvezetett odáig, hogy a herceg idei erdélyi nyaralásának keretében egy nem hivatalos látogatást kívánt tenni Csíkban.

A Csíksomlyótól Gyimesbükkig tartó Pogány-havas Kistérségi Társulást 6 község hozta létre 1999-ben: Csíkpálfalva, Csíkszépvíz, Csíkszentmihály, Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok és Gyimesbükk. A társulás célja a térségi lakosság életminőségének javítása a környezeti értékek, és a hagyományok tiszteletben tartásával.

A herceg látogatásának első állomása a (Csíkpálfalva községhez tartozó) Csíkdelne mellett található Torda-völgy volt, ahol annak különleges vizes élőhelyeivel, azok élővilágával ismerkedett. Az évtízezredek óta évente kiszáradó és újranedvesedő tavak élővilágát vizsgálja Demeter László biológus kollégáival. Más különlegességei mellett Delnén, ebben a völgyben található Románia legnagyobb mocsári béka populációja. A látogatás alkalmával a herceg találkozott a kutatócsoport tagjaival: Demeter László, Juhász Ágota, Péter Gabriella, Kelemen Alpár .

Ezt követően látogatást tett a delnei Szt. János templomban, amely a falu határában, a Torda-völgye mellett áll magányosan az egykori Torda falva megsemmisülése óta. Itt találkozott Csintalan László plébánossal és megtekintette a templom különleges művészettörténeti értékeit: a késő reneszánsz stílusú festett fakazettás mennyezetet és a szintén ebből az időből származó szárnyas oltárt.

A látogatás ezután Delne faluba vezetett, ahol Rodics Gergely és Barbara Knowles látták vendégül házukban, ahol a meghívott vendégek révén mélyebben is megismerhette a társulás tevékenységét. A vendéglátókkal folytatott hosszabb magánbeszélgetést követően találkozott a kistérség elnökével, Mihók Péterrel, valamint a Csíkpálfalva községhez tartozó Csíkdelne polgármesterével, Ferencz Csabával.

A Pogány-havas Kistérségi Társulás munkatársai, Biró Róbert és Nyírő Gergely, valamint az igazgató, Rodics Gergely ecsetelték a társulásnál zajló projekteket, köztük a hagyományos és modern építészet ötvözését, a falvak igényesebb megjelenését célzó Faluképvédelmi programot.

A társulás egy új kezdeményezését, az érlelt sajtok és más tejtermékek helyi gyártását célzó szociális vállalat létrehozását mutatta be Molnár Levente és Birta Levente, akik évek óta dolgoznak azon, hogy a kis helyi gazdaságok és őstermelők jobb áron tudják értékesíteni a hegyi legelőkön és kaszálókon termelt tejet. A beszélgetésben részt vettek a leendő sajtüzemet támogató közbirtokosságok elnökei: Delnéről Nagy István, Csomortánból Gál Barna.
Csoportkép a Látogatóval

Végül négy olyan személlyel folytatott beszélgetést, akik a kistérségi társulás különböző településein folytatnak közösségfejlesztő tevékenységeket: Mátéffy Mária, Rácz Árpád, Miklós Katalin és Sárig Attila.

A herceg nagyon ízletesnek találta a leendő sajtüzem sajtjait, és kipróbálta a kaszálást is az udvaron. Végül egy kaszát kért ajándékba, amit az egyik szomszéd jószívűen felajánlott.
A Látogató kaszálás közben

 

Rodics Gergely
ügyevezető igazgató

Cikkek magyarul:

Csíki Hírlap
Hargita Népe


Krónika
Csíki Hírportál
Székelyföld Infó
Csíkpálfalva községi értesítője, első és második oldal

Videók magyarul:
Székelyhon.ro

Csíki TV
Duna TV, május 18., Híradó, 14:57 perctől
Duna TV, május 19., Térkép című műsor, 5:42 perctől
Echo TV, Híradó 17:10 perctől

Cikkek angolul:
Nine o'clock
Bucharest Herald

Cikkek románul:
Mediafax
Adevarul

Videók románul:
Antena 1